Bingöl’ün hikayesi nedir?
1945 yılında Bingol ismi verildi. Bingol ismini, adını aldığı dağdan almıştır. Dağ, ismini üzerinde bulunan yüzlerce, belki de binlerce büyük ve küçük buzul gölünden almıştır. Böylece, sisli tepesi ve süt beyazı zirvesiyle karla kaplı dağdaki buzul gölleri bir şehrin ve bir ilin ismi olmuş ve sonsuza dek kalbine demir atmışlardır.
Bingöl’de hangi göl var?
Daha sonra Genç ilçesi yakınlarında Murat Nehri’ne dökülür. Bingöl ili sınırları içerisinde önemli sayılabilecek büyüklükte bir göl bulunmamaktadır. Ancak buzullar tarafından oluşturulmuş sirk adı verilen çok sayıda küçük göl bulunmaktadır.
Bingöl ova mı?
Bingöl’de dağlar orta kesimlerinde birbirinden uzaklaşarak genişlemiş ve bu genişleyen alanda Bingöl Ovası oluşmuştur. Bu ova farklı yönlere akan birçok akarsuya bölünmüştür. Ovanın alanı 80 km² olup deniz seviyesinden yüksekliği 1150 metredir.
Bingöl halkı Kürt mü?
Bingöl ilinde Kürtler çoğunluktadır. İl nüfusunun yaklaşık %60’ı Kürt kökenlidir. Türkler Bingöl ilindeki ikinci büyük etnik gruptur. İl nüfusunun yaklaşık %30’u Türk kökenlidir. Zazalar da Bingöl ilinde önemli bir azınlık grubudur. İl nüfusunun yaklaşık %10’u Zaza kökenlidir.
Bingölün adı neden Bingöl?
Askerler birliklerine dönmek yerine, başka bir kol su içmek için dağlara tırmanmaya başlar. Komutanları bir tepeye tırmandığında ve aynı anda yüzlerce göl gördüğünde şaşkınlığını şöyle dile getirir: Bu bir göl değil, bin göldür ve bu savaşın gerçekleştiği bölgedeki şehrin adı “BINGÖL” olarak telaffuz edilmeye başlanmıştır.
Bingöl’ün neyi meşhur?
Ne Alınır: BAL. Yoğun çiçek kokusu ve orta tatlılığıyla bilinen Bingöl balı, Bingöl’ün yüksek yaylalarında üretilir… BİNGÖL BURMA KADAYIF. Genellikle Diyarbakır’a özgü olan bu tür kadayıf aslında Bingöl ilimize aittir. … HAFİF. … SİVAN DUT PEKMEZİ … YEDİSU FASULYE … HALI. … EYER.
Bingöl’de 1000 tane göl var mı?
Şehir göletleri, akarsuları ve doğal gölleriyle ünlüdür. Bingöl’de 1000 göl olduğu iddiasıyla ilgili yapılan araştırmalarda Bingöl’ün toplamda 1000 göle sahip olup olmadığı konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak bu konu hakkında çeşitli efsaneler bulunmaktadır.
Göl nasıl bir yer?
Göller ayrıca kapalı havzaları dolduran büyük, ayakta duran su kütleleri olarak da tanımlanır. Göl ortamları çok farklı tortu tiplerine ve tortu yapılarına sahiptir. Göller yeraltı ve yüzey sularıyla beslenir ve acı, tatlı, sodalı veya tuzlu olabilir.
Bingöl’ün yüzde kaçı Türk?
%67,7 – Zazaki. %31,3 – Kürtler. %0,8 – Türkçe. %0.
Bingöl’de AVM var mı?
Bingöl’ün ilk alışveriş merkezi olan Kalium AVM, ulusal ve uluslararası mağaza zincirlerini ve dünyaca ünlü birçok markayı ilk kez Bingöl halkıyla tanıştırmanın mutluluğunu yaşıyor.
Bingöl’ün en büyük ilçesi neresidir?
2023 yılı nüfus sayımına göre en fazla nüfusa sahip ilçe merkez, en az nüfusa sahip ilçe ise Yayladere ilçesidir.
Bingöl halkı Alevi mi?
Bingöl, Türkiye’de Alevi nüfusunun en yoğun olduğu illerden biridir (Bozkurt, 1990: 13). Günümüzde iç ve dış göçler nedeniyle nüfusları önemli ölçüde azalmış olsa da Bingöl şehir merkezi, Sancak, Adaklı, Karlıova, Kiğı, Yedisu ve Yayladere’de Aleviler yaşamaktadır (Taşğın, 2007: 235).
Zazalar neye inanır?
Zazaların dini ağırlıklı olarak İslam’dır. Mezhepsel yoğunluk Sünnilik ve Alevilik arasındadır. Sünni grupta kalan Zazaların bir kısmı Hanefi, diğerleri Şafi’dir.
Bingöl’ün eski ismi nedir?
İlin eski adı olan “ÇEVLİK” Anadolu ağızlarında; bir derenin kıyısında bağ ve bahçelerin bulunduğu yer anlamına gelir. Aslında Çevlik, Bingöl’ün eski yerleşim alanıdır; Çapakçur Deresi kıyısında bağ ve bahçelerin bulunduğu yeşil bir ovada kurulmuş olup ismine uygundur.
Bingöl neyi ile ünlü?
Bingöl, yemek kültürü açısından ülkemizin en gelişmiş şehirlerinden biridir. Bingöl’ün kavurma eti, dut şurubu, balı ve cevizinin ünü ülke sınırlarının ötesine yayılmıştır. Bingöl’ün diğer ünlü yerel yemekleri arasında buryme, ayran çorbası, mastuva, sorina pel, tuttuç çorbası ve keldoş bulunur.
Bingöl hangi ülkeye ait?
Bingöl (il)BingölÜlkeTürkiyeCoğrafi bölgeDoğu AnadoluİdareValiAhmet Hamdi Usta14 satır daha
Bingöl’ün tarihi yerleri nelerdir?
İlimizde İslamiyet öncesi dönemden kalma en önemli değerler kaleler, kümbet, mağara ve kiliselerdir. Bu yapılardan günümüze ulaşan en iyi korunmuş olanları Genç’teki Kuba Türbesi, Kralkızı Kalesi, Sebiterias Kalesi ve Kiğı Kalesi kalıntılarıdır.
Cesur Bingöl ismi nereden gelir?
Genç Siviller grubu ve Bingölüler Vakfı, 1982 anayasa referandumunun yıldönümünde bir eylem gerçekleştirdi. 7 Kasım 1982’deki referandumda darbe anayasasına en çok hayır oyu veren Bingöl’ün ismini değiştirmek için Genç Siviller ve Bingöl Vakfı üyeleri, şehrin girişindeki Bingöl tabelasına “Cesur” yazdı.